Pendzsom

A jászkiséri gyermek néptánc mozgalom 1991-ben kezdődött. Az akkori alapító tagok mikor felnőtt korba léptek, 1996-ban megalakították a Pendzsom Néptánc Egyesületet., melynek fő tevékenysége: néptánc és hagyományőrző tevékenységek végzése, koordinálása, rendezvények szervezése, népzene és néptánc bemutatása, szeretetének átadása helyi, országos és nemzetközi helyszíneken. /A „pendzsom” szó a spontán táncalkalmak jászsági elnevezése. /

Továbbá fontos feladatának tekinti: a kulturális örökség megőrzését, kapcsolattartást az etnikai kisebbséggel, valamint a határon túli magyarsággal, a helyi és a Jászság területén élő tagjai és pártoló tagjainak hagyományőrző tevékenységének szervezését az ehhez kapcsolódó programok megtartását.

Nevelő, oktató, ismeretterjesztő munkájához szakmai irányítást a jászberényi Viganó Alapfokú Művészeti Iskola biztosít. Céljai megvalósításához kapcsolatot tart fenn helyi, megyei, országos és határon túli egyesületekkel, ezek tisztségviselőivel, tagságával.

Az egyesület 2000 áprilisában szakmai zsűri előtt MINŐSÜLT.

Az egyesület repertoárját a helyi jászsági táncokon kívül, erdélyi és egyéb kárpát-medencei magyar táncok is színesítik. Emellett a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával 2009. április 30.-án mutatta be a „Paraszt Hair” című táncszínházi produkcióját, mely a Hair című film történetének adaptációja a magyar paraszti világba, melyben közreműködtek a Pendzsom és a Kiscsillag Néptánc Együttes táncosai, a zenei hangszerelést pedig a CimbaliBand Balkan Projekt végezte.

A helyi Pendzsom Folk Fesztivált 2016-ban, 23. alkalommal sikerült megrendezni, melyen a két nap alatt a kb. 700 táncos és zenész biztosítja a nézők szórakozását.

Az egyesületnek éves szinten 10-20 fellépése van fesztiválokon és települési rendezvényeken. Több alkalommal szerepeltünk külföldön: Svájcban, Svédországban, Jugoszláviában, Törökországban, Csehországban, Portugáliában, Olaszországban, Hollandiában, Lengyelországban, Észtországban, Spanyolországban.

Az egyesület alapítója Lukácsi György 1993-ben Déryné emlékplakettet, feleségével Lukácsiné Gubicz Beátával 2013-ban Jászkisér város Kultúra Díjat, 2015-ben Jász-Nagykun-Szolnok megyei Művészeti Díjat kapott.

Az együttes is több elismerésben részesült: Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Miniszteri elismerése, Megyei Művészeti díj, Jászkisér Nagyközségért díj, Jász-Nagykun-Szolnok megyei Magyar népművészet és közművelődés kategóriájának Príma díja. A Boróka gyermek néptánccsoport a martfűi Jászkun Világ Gyermek és Ifjúsági Művészeti Szemlén Nívódíjat kapott.

Az egyesület tagjai önkéntes alapon végzik munkájukat, akiknek családtagjaik is besegítenek, hogy megkönnyítsék az egyesület életét. A belépés az egyesületbe mindenki számára nyitott, akik azonosulni tudnak céljainkkal, törekvéseinkkel.