Pendzsom Néptánc Fesztivál 2013

Pendzsom Néptánc Fesztivál 2013

Pendzsom Folk Fesztivál

Jászkisér, 2013. augusztus 16-17.

Helyszín: Csete Balázs Általános Iskola udvara, Petőfi út 1.

 

16-a péntek

-20 óra A Fesztivált megnyitja Bolla János Jászkapitány

-Gyermekcsoportok műsora

-A Pendzsom és a Ritmusirtók Együttes műsora

-Ungerground – a Cimbaliband műsora

-Harc a tűzzel – a Jászjákóhalmi Hagyományörző Íjász Egyesület bemutatója

-Táncház

 

17-e szombat

-9 óra II. Jászsági Pálinkamustra versenyének kezdete

-18 óra Államalapítási ünnepség a Jubileum téri kopjafánál

-19 óra A II. Jászsági Pálinkamustra eredményhirdetése

-20 óra A Fesztivált köszönti Pócs János Országgyűlési Képviselő

-Senior csoportok műsora

-Ifjúsági és felnőtt csoportok műsora

-Flaszter tánc – táncszínházi produkciók versenye

-Igézet ne fogja…! A Jászsági Hagyományőrző Egylet műsora

-„Szűcs Béla vándordíj” átadása

-Tűzijáték

-Táncház

Egy megjegyzés

 1. Lukácsi György szerint:

  Pendzsom Folk Fesztivál
  Jászkisér, 2012.augusztus 16-17.
  SZAKMAI BESZÁMOLÓ

  Augusztus 16-17-én került megrendezésre a 21. Pendzsom Folk Fesztivál.
  A több fórumon megjelentetett programot sikeresen lebonyolítottuk, meghívásunknak eleget tettek a
  jászapáti, jászkiséri gyermekcsoportok, a jászapáti, rákóczifalvi, újszászi, szolnoki, jászkiséri ifjúsági és felnőtt csoportok.
  Senior csoportok is felléptek a műsorban, ezzel is prezentálva azt, hogy a néptánc művelése kortalan! Fellépők voltak: Jászberényi Hagyományörző Együttes, Petrence Néptánc Együttes , Jászsági Hagyományőrző Egylet Jászberény, Ritmusirtók Együttes Jászkisér
  A két nap programja volt:

  16-a péntek
  20 óra A Fesztivált megnyitja Bolla János Jászkapitány
  Gyermekcsoportok műsora
  Egy borbé’ segéd kalandjai – a Pendzsom és a Ritmusirtók Együttes műsora
  Ungerground – a Cimbaliband műsora
  Harc a tűzzel – a Jászjákóhalmi Hagyományörző Íjász Egyesület íjász bemutatója
  Táncház
  A gyermekcsoportokat Hájas Tibor, a Népművészet Ifjú Mestere, néptáncpedagógus zsűrizte. Nehéz helyzetben volt, mivel a jászkiséri és a jászapáti csoportok között nagy volt a korkülönbség, és ebből kifolyólag a jászapáti csoportok erőteljesebb, „felnőttesebb” táncmódot mutattak be, minek köszönhetően a díjazásokat is ők nyerték.
  Elkészült és bemutatásra került a Pendzsom Néptánc Együttes új műsora, amiben szerepet kaptak a Boróka ifjúsági, és a Ritmusirtók senior csoportok tagjai is. Az „Egy borbé’ segéd kalandjai” címet viselő fél órás műsor koreográfusai voltak: Farkasné Molnár Anna, Stonawskiné Busi Ildikó, Lukácsiné Gubicz Beáta, Kecskés Gergő, Nagy-Pál Péter. Rendező koreográfus Farkas László „Berci”, az Állami Népi Együttes szólistája volt. Velük, együtt dolgoztunk ez év februárja óta, beleértve a nyári kánikulát is, mikor a próbateremben lehetett vagy 45-50 °C, és mások a hűsítő strandot választották felüdülésül. A műsor végén felcsattanó és hosszantartó taps azonban mindenért kárpótolta a műsorban fellépőket, koreográfusokat egyaránt.
  Ezt a felfokozott hangulatot tetézte e Cimbaliband fergeteges koncertje, ami korosztályokat átívelő zenéjével elvarázsolta szép számmal jelenlévő közönségünket.
  Az est zárásaként a Jászjákóhalmi Hagyományörző Íjász Egyesület segítségével megidéztük a boszorkányokat, akiket aztán tüzes íjjakkal vadásztak le. A sikeres vadászatot, és fellépéseket a táncosok hajnalig tartó táncházzal ünnepelték meg.

  17-e szombat
  9 óra II. Jászsági Pálinkamustra versenyének kezdete
  10 óra Vízitorna a néptánc együttesek részére
  18 óra Államalapítási ünnepség a Jubileum téri kopjafánál
  19 óra A II. Jászsági Pálinkamustra eredményhirdetése
  20 óra A Fesztivált köszönti Pócs János Országgyűlési Képviselő
  Senior csoportok műsora
  Ifjúsági és felnőtt csoportok műsora
  Flaszter tánc – táncszínházi produkciók versenye
  Igézet ne fogja…! A Jászsági Hagyományőrző Egylet műsora
  „Szűcs Béla vándordíj” átadása
  Tűzijáték
  Táncház
  A szombati napot a II. Jászsági Pálinkamustra versenyével kezdtük, amit a Jászkisériek Baráti Egyesülete szervezett. Míg a pálinkák zsűrizése folyt, addig a táncosok az uszodában mérték össze erejüket a Kiss Lajos igazgató úr által összeállított feladatok segítségével. Itt nem csak az erő, de a leleményesség is számított. Egy kis pihenő, és ebéd után kezdődtek a próbák, aminek az államalapítási ünnepség is nehezen vetett véget, hogy aztán a pálinka mustra díjátadása is elkezdődhessen. Örömteli volt, hogy sok jászkiséri lakosnak lett díjazott a pálinkája, ami az igényes előkészítő munkát mutatja.
  A táncestet a senior kategóriába tartozó csoportok bemutatói kezdték. Ők a példái annak, hogy sosem késő elkezdeni a táncot, csak akarat és kitartás kell!
  Az ifjúsági és felnőtt csoportok zsűrizésében Hájas Tibor segítségére volt még a Dudás házaspár is, Dani és Lívia, kik szintén a Népművészet Ifjú Mesterei, és néptáncpedagógusok. Döntésük alapján az „Arany torok” díjat a jászkiséri Boróka lányai nyerték meg, ami elfogultság nélkül állíthatom, teljesen megérdemelt. Az „Arany Palást” díjat, a legszebb viselettel rendelkező csoport, a Rákóczi Néptánc Együttes nyerte, valamint két táncosuk kapta a kiváló táncos- „Arany cipellő” „Arany csizma” díjat, Pintér Gabriella és Hegedűs Attila. Az „Arany Pendzsom” díjat, a legjobban, a legszínvonalasabban teljesítő csoport díját megosztva a szolnoki Cuháré, és a rákóczifalvi Rákóczi Néptánc Együttesek nyerték.
  Fesztiválunk azonban nem csak az autentikus táncoknak ad bemutatkozási lehetőséget, megtesszük ezt a táncszínházi alkotásokkal is! Így a „Flaszter tánc” kategóriában a Pendzsom fiúk mérték össze tudásukat, előadásukat a Rákóczi N.E. tánckarával, akik koreográfiáját Kinczel József, a Szigligeti Színház koreográfusa készített „Táncőrület” címmel. A Pendzsom koreográfiáját Lukácsi György készítette „Lábjáték” címmel. A zsűri ítélete alapján, nagy örömünkre, a Pendzsomos fiúk nyerték meg ezt a kategóriát!
  Mint minden évben, idén is átadásra került a „Szűcs Béla vándordíj”. Az kaphatja, aki Szűcs Béla munkásságához híven, kimagasló pedagógiai, szellemi, közösségalkotó tevékenységet végez, amellyel hozzájárul a magyar népi kultúra, a magyar néptánc fennmaradásához, továbbadásához.
  Az idei év díjazottja Kocsánné Kuli Orsolya, a Jászberényi Hagyományőrző Együttes alapító művészeti társvezetője, a Népművészet Ifjú Mestere, Fülöp Ferenc Díjas Hagyományőrző, Örökös Aranygyöngyös táncos. Gratulálunk !
  Az estét és fesztiválunkat egy káprázatos tűzijáték, és a hajnalig tartó táncház zárta. A táncosoktól és a közönségtől kapott visszajelzések alapján megfelelő előkészítő munkát végeztünk, a lebonyolításban ennek köszönhetően nem történtek bakik, így mindenki jól érezte magát, ígéretet téve arra, hogy jövőre is eljönnek! Úgy legyen.

  A fesztivált támogatta:
  Kovács Sándor Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat Elnöke
  Jászkisér Város Önkormányzata
  Pócs János Országgyűlési Képviselő
  Hajdú László Jászkisér Város Polgármestere
  Ifj.Sebestyén Ferenc Megyei Önkormányzati Képviselő
  Lukácsi György Társadalmi Alpolgármester
  Holló Zoltán Önkormányzati Képviselő
  MÁV FKG Kft. SZB.
  Mezei Balázs fogtechnikus
  ’48-as Polgári Kör
  Tapír-Papír Írószer Bolt
  Jászkisér és Vidéke Vízgazdálkodási Társulás
  Jászkiséri Mezőgazdasági Szövetkezet
  Jászkiséri Aranykorona Kft.
  Krizsai Pékség
  Stoszek Istvánné és a konyha dolgozói
  Tóthné Magdika virágboltja
  JÁTI
  Jászkiséri Polgárőr Egyesület
  Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  Természetjárók Gyermek Egyesülete
  Csete Balázs Honismereti Egyesület
  Vajkó János és társrendezőink: a Művelődés Háza és Könyvtár, a Csete Balázs Általános Iskola, és a Jászkisériek Baráti Egyesülete voltak.
  Támogatásukat, segítségüket köszönjük!

  Jászkisér, 2013.08.27.

  Lukácsi György
  egyesületi elnök

Megjegyzés hozzáadása